Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +302552029110

07 Αυγ

Διαφορές τερμιτών και μυρμηγκιών

Πολλές φορές οι τερμίτες λέγονται και « Λευκά Μυρμήγκια ή Μυρμήγκια με φτερά».

Στην συστηματική εντομολογία τα μυρμήγκια ανήκουν στην τάξη Hymenoptera στην οποία ανήκουν οι μέλισσες και οι σφήκες. Αντίθετα οι τερμίτες πλέον ταξινομούνται στην υπόταξη Isoptera, της τάξης Blattodea που ανήκουν και οι κατσαρίδες. Οι διαφορές τους είναι κυρίως στην ανατομία τους.

Συγκεκριμένα:

•Οι κεραίες των τερμιτών είναι ευθείς και δεν έχουν κλίση όπως των μυρμηγκιών.

•Το σώμα τους είναι μονοκόμματο με μια μικρή σύσφιξη μεταξύ του θώρακα και της κοιλίας ενώ στα μυρμήγκια ο θώρακας δεν ξεχωρίζει από την κοιλιά.

•Τα φτερά των τερμιτών αποτελούνται από δύο ζεύγη πτερυγίων και  έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος σε αντίθεση με των μυρμηγκιών τα οποία, το μπροστινό ζεύγος πτερυγίων είναι μεγαλύτερο από το άλλο.

•Οι εργάτες των τερμιτών είναι κατά κανόνα υπόλευκου χρώματος ενώ τα μυρμήγκια έχουν συνήθως σκούρο χρώμα.

 

Η παρουσία φτερωτών μυρμηγκιών στο εσωτερικό ενός κτηρίου κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για αποικία τερμιτών . Για τη σίγουρη αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να γίνει σωστή διάγνωση του εντόμου.