Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +302552029110

Πρόληψη

Σε όλους τους χώρους πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια πρέπει αρχικά να γίνεται καθαρισμός και απομάκρυνση των σκουπιδιών και των τροφικών υπολειμμάτων (λίπη ή άλλες οργανικές ουσίες). Το μέτρο αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ότι άλλο ακολουθήσει. Η εφαρμογή εντομοκτόνων σε χώρους ακάθαρτους με άφθονη οργανική ουσία, είναι ενέργεια άσκοπη και καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως συμβαίνει δυστυχώς συχνά σε επαγγελματικούς χώρους (κουζίνες, εργαστήρια εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων κ.λ.π.).

Συχνά η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων που αφορά στις συνθήκες υγιεινής, το μηχανικό αποκλεισμό των χώρων από παράσιτα (τοποθετήσεις σήτας) και αλλαγές στις συνθήκες περιβάλλοντος (υγρασία ατμόσφαιρας, αερισμός, θερμοκρασία).

Επιγραμματικά, τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται αφορούν:

• Ατομική προστασία με χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, κατάλληλο ρουχισμό που καλύπτει το σώμα και κουνουπιέρες. 

• Προστασία κατοικίας με σήτες στις πόρτες και τα παράθυρα, χρήση καπνογόνων σπειρών ή πλακιδίων.

• Διευθέτηση ή μείωση εστιών ανάπτυξης κουνουπιών, όπως είναι η αποξήρανση ελών, επιχωμάτωση λάκκων, καθαρισμός καναλιών, κ.λ.π.

• Η προστασία ή κάλυψη των φρούτων, των τροφών, των γαλακτοκομικών προϊόντων,  των αναψυκτικών, του νερού και των μαγειρικών σκευών. 

• Οι παγίδες ηλεκτρικού φωτός έχουν με επιτυχία χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια. 

• Η χρήση μυγοπαγιδών με θανάτωση ή παγίδευση των ενήλικων εντόμων,  συντελεί σημαντικά στη μείωση της πληθυσμιακής πυκνότητας.

• Ανάρτηση κολλητικών παγίδων (αυτοσχέδιες ή εμπορικά διαθέσιμες) είναι επίσης αποτελεσματικές και οικολογικά φιλικές.

• Διατήρηση συνθηκών υγιεινής (Οι συνθήκες που ευνοούν την παρουσία κατσαρίδων είναι η ύπαρξη εκτεθειμένων τροφών (ανθρώπου και κατοικίδιων ζώων), τα άπλυτα πιάτα και άλλα μαγειρικά αντικείμενα στην κουζίνα, οι βρύσες και σωλήνες νερού που στάζουν. Επίσης οι άδειες φιάλες και τα κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας, η συσσώρευση των χαρτοκιβωτίων, των περιοδικών και εφημερίδων, δηλαδή το περιβάλλον ή καταστάσεις που προσφέρουν τροφή, νερό και κρησφύγετο στις κατσαρίδες.

• Κατασκευαστικές αλλαγές (Οι κατασκευαστικές προστασίες αφορούν την κάλυψη ρωγμών και χασμάτων σε τοίχους, πατώματα, οροφές και την επιδιόρθωση υδραυλικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Οι πόρτες και τα παράθυρα δε θα πρέπει να αφήνουν κενά που επιτρέπουν την είσοδο των κατσαρίδων από τους εξωτερικούς χώρους. Στα μέτρα αυτά απαιτείται επιτακτικά και η χρήση πολλών χημικών ουσιών, ιδιαίτερα όταν επιχειρείται η γρήγορη λύση).

• Απομάκρυνση εμφανών ιστών αράχνης.

• Απομάκρυνση σε οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για τις αράχνες, όπως σωρούς ξύλων και λοφίσκους κοπριάς.