Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +302552029110

Ακάρεα Σκόνης

Τα ακάρεα σκόνης είναι αόρατοι μικροοργανισμοί που ζουν μέσα στα στρώματα, τα μαξιλάρια, τα χαλιά και τις μοκέτες, παιδικά παιγνίδια και είναι το βασικό αίτιο της αλλεργίας των ανθρώπων στη σκόνη. Προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα και βρογχικό άσθμα. Επειδή υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τα συμπτώματα μπορεί να είναι συνεχή.

Αναγνώριση

Τα ενήλικα έχουν μέγεθος 0,33mm, σώμα ωοειδές, μαλακό πεπλατυσμένο. Το χρώμα τους είναι υπόλευκο και στη ράχη τους φέρουν μακριά αυλάκια.

Βιολογία

Έχουν τρία στάδια ανάπτυξης, αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο. Στο στάδιο της προνύμφης φέρουν τρία ζεύγη ποδών ενώ ως ενήλικα έχουν τέσσερα ζεύγη.

Ο βιολογικός τους κύκλος διαρκεί από μερικές ημέρες ως κάποιους μήνες ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες περιβάλλοντος, θερμοκρασία, υγρασία.

Συνήθειες

Η ανάπτυξη του πληθυσμού των ακάρεων εξαρτάται από τις επικρατούσες θερμοκρασίες, τη σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα και την επάρκεια τροφής.

Τα ακάρεα αυτά τρέφονται με τμήματα του ανθρώπινου δέρματος που αποβάλλεται, υπολείμματα τροφών, μύκητες και γύρη. Το άκαριDermatophagoidespteronyssinus προσβάλει άλευρα και δημητριακά σε αποθήκες αποθηκευμένων προϊόντων.

Ένα γραμμάριο σκόνης είναι δυνατό να περιέχει μέχρι και 100-400 άτομα. Κρεβάτια, στρώματα, ταπετσαρίες και χαλιά είναι οι πιο σημαντικοί φορείς ακάρεων. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 5.000 έως 15.000 ακάρεα ανά τετραγωνικό εκατοστό στρώματος.

Προκαλούν

Είναι υπεύθυνα για πολλές σύγχρονες μορφές αλλεργίας. Αποδεικνύεται ότι το 50-80% των περιπτώσεων εμφάνισης αλλεργικού άσθματος συνδέονται με τα ακάρεα. Φαίνεται πως πολλοί άνθρωποι αντιδρούν σε πρωτεῒνες που βρίσκονται στα περιττώματα και στα εκδύματα του εξωσκελετού των ακάρεων.