Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +302552029110

Απεντόμωση

Ο όρος απεντόμωση αφορά την καταπολέμηση και έλεγχο πληθυσμού των εντόμων. 

Η υγειονομική σημασία των εντόμων έγκειται στο ότι ένας τεράστιος αριθμός αυτών είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών και έτσι προκαλούν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο και τα ζώα ή απλώς προκαλούν ενόχληση με διαφόρους τρόπους. 

Το έντομο κάθεται σε εστίες μολύνσεως (κόπρανα, ούρα, και άλλα παθογόνα βιολογικά απόβλητα λ.χ. βλέννες) και παίρνει παθητικά (κολλούν στα πόδια και στο σώμα του) ή ενεργητικά (μύζηση  υλικών) τους μολυσματικούς παράγοντες. Τα μολυσματικά αυτά παθογόνα μεταφέρονται σε άλλα μέσα (κυρίως τρόφιμα) από τα οποία μολύνεται ο άνθρωπος, μέσω τις κατανάλωσης της τροφής. 

Πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταφέρονται με τα έντομα (τσίμπημα) προκαλούν λοιμώξεις, επιδημίες, όπως ελονοσία, και άλλες πολύ σοβαρές ασθένειες. 

Η καταπολέμηση εντόμων (απεντομώσεις) αλλά και άλλων αρθρόποδων πραγματοποιείται με πολλές μεθόδους. Η επιλογή καθορίζεται από παράγοντες που αφορούν στο είδος της προσβολής, το χώρο και τις συνθήκες περιβάλλοντος.

Η αναγνώριση του είδους των εντόμων, ο βιολογικός τους κύκλος και τα χαρακτηριστικά τους, αποτελούν απαραίτητες πληροφορίες για την αντιμετώπισή τους.