Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +302552029110

Αράχνες-Σκορπιοί

Αράχνες

Οικογένεια: Araneae

Υπάρχουν περισσότερα από 35.000 είδη αραχνών παγκοσμίως. Οι αράχνες υπάρχουν σε ευρεία γκάμα χρωμάτων και μεγεθών, αλλά όλες αναγνωρίζονται εύκολα από τα 8 τους πόδια. Οι αράχνες είναι συχνά ωφέλιμες, επειδή τρέφονται με πολλά είδη εντόμων, συμπεριλαμβανομένων και των παρασίτων.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είδη αραχνών που απαντώνται στο εσωτερικό των οικιών σας είναι:

 • Κοινή Οικιακή Αράχνη (οικογ.Pholcidae) είναι η αράχνη που απαντάται συχνότερα στο εσωτερικό των σπιτιών
 • Αράχνη Pholcusphalangioides  έχει πολύ μακριά και λεπτά πόδια. Το σώμα της δονείται γρήγορα στον ιστό όταν διαταραχθεί.
 • Αράχνη Λύκος (οικογ.Lycosidae)  έχει μεγάλο μέγεθος και είναι ''μαλλιαρή''. Συχνά θεωρείται λανθασμένα ότι πρόκειται για την ταραντούλα. Το άνοιγμα των ποδιών της μπορεί να φθάσει τα 7,5cm.
 • Αράχνη (οικογ.Clubionidae) έχει χρώμα ανοικτό κίτρινο, γκρι ή πράσινο. Πιθανότατα σ' αυτό το είδος να οφείλονται τα περισσότερα τσιμπήματα που λαμβάνουν χώρα σε εσωτερικούς χώρους.

Οι αράχνες σπανίως τσιμπούν τον άνθρωπο ενώ μόνο δύο είδη θεωρούνται επικίνδυνα, η μαύρη χήρα και η καφέ αράχνη (Loxoscelesreclusa). Το τσίμπημα των περισσότερων ειδών των αραχνών έχει από μικρή έως καθόλου επίδραση στον άνθρωπο, ενώ το τσίμπημα μικρού αριθμού άλλων ειδών έχει λίγη σπουδαιότητα από ιατρικής πλευράς.

Οι αράχνες είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές στο σπίτι. Προσελκύονται από ζεστούς, σκοτεινούς μικρούς χώρους, όπως ραγίσματα ή ρωγμές, γωνίες, εξαεριστήρες και τις μαρκίζες της οικίας σας. Άλλες αράχνες προτιμούν να βρίσκονται κοντά στα παράθυρα, υφαίνοντας τους ιστούς τους στο στάβλο, τον κήπο ή κοντά στα εξωτερικά φωτιστικά σας. Οι περισσότερες αράχνες είναι ενοχλητικές κυρίως λόγω του ιστού τους.

 

Σκορπιοί

Βασίλειο: Animalia

Φύλο:Arthropoda

Κλάση: Arachnida

Κύρια Χαρακτηριστικά

Ο σκορπιός, αν και μοιάζει, δεν είναι έντομο αλλά αραχνοειδές της υπερομοταξίας των αρθροπόδων. Υπάρχουν περισσότερα από 1100 είδη καταγεγραμμένα.

Τα τρία κυριότερα είδη:

Euscorpiuscandiota 

Είναι ο πιο μικρός σκορπιός φτάνοντας τα 4cmκαι έχει χρώμα καφετί. 

Mesobuthusgibbosus    

Ο κίτρινος σκορπιός με λεπτές δαγκάνες θεωρείται από τους μελετητές ως ο πιο δηλητηριώδης από όλους τους σκορπιούς του νησιού, χωρίς όμως να επιφέρει το θάνατο σε φυσιολογικές συνθήκες.

 • Iurusdufoureius    

Ξεπερνά σε μέγεθος όλους τους σκορπιούς της Κρήτης, φτάνει τα 11cm και το χρώμα του είναι από σκούρο καφέ μέχρι μαύρο. 

Το δηλητήριο των σκορπιών επηρεάζει το νευρικό σύστημα των θυμάτων αν και κάθε είδος έχει ένα μοναδικό μίγμα.

Στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει υπέρταση σε ήπιες περιπτώσεις, ή υπόταση και πνευμονικό οίδημα σε σοβαρά ατυχήματα.

Όλοι οι σκορπιοί πρέπει να θεωρούνται επικίνδυνοι, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και άτομα τρίτης ηλικίας με πρόβλημα υγείας.

Συμπτώματα που έχουν αναφερθεί μετά το κέντρισμα του σκορπιού είναι η ναυτία, ο εμετός, η εφίδρωση, ο σιαλισμός, ο πριαπισμός, οι σπασμοί, το σοκ και το κώμα.

Αναγνώριση

 • Το ενήλικο έχει μέγεθος από 1,5 – 21cm. Το χρώμα ποικίλει ανάλογα με το είδος, από κίτρινο ως μαύρο. Ξεχωρίζει εύκολα από τις δαγκάνες του και την μακριά ουρά με τα μεταμερίδια και το κεντρί.
 • Έχει τέσσερα  ζεύγη ποδιών
 • Έχει μεγάλη ουρά που την αποτελούν έξι κόμβοι, όπου ο τελευταίος καταλήγει σε ένα καμπυλωτό κεντρί που εκρέει δηλητήριο.
 • Μπροστά έχει δύο ισχυρές δαγκάνες σε μπράτσα (γναθικές προσακτρίδες) και χηλικεραίες.

Βιολογία

 • Οι σκορπιοί έχουν μακρά περίοδο κύησης (από 2 ως 18 μήνες). Κάθε θηλυκό γεννά 25-35 μικρά, που ανεβαίνουν στην πλάτη της μητέρας τους.
 • Παραμένουν εκεί για μια ή δυο εβδομάδες μετά την γέννηση. Από τη στιγμή που κατεβαίνουν είναι ανεξάρτητα και ωριμάζουν σε δύο με έξη χρόνια.
 • Οι περισσότεροι σκορπιοί είναι νυκτόβιοι.
 • Ο σκορπιός  την ημέρα κρύβεται κάτω από πέτρες, στις σχισμές των βράχων ακόμα και μέσα στα σπίτια, στις σκοτεινές γωνιές ή κάτω από έπιπλα. Τη νύχτα βγαίνει από την κρύπτη του για την ανεύρεση τροφής.
 • Σε κατασκηνώσεις ή σε σπίτια παραθερισμού χρειάζεται προσεκτική επιθεώρηση των ρούχων/παπουτσιών προτού χρησιμοποιηθούν.
 • Στα εξοχικά σπίτια βρίσκουν καταφύγιο κάτω από έπιπλα, μέσα στα παπούτσια, ρούχα, στους κήπους.
 • Γενικά κατοικεί στις ζεστές ξηρές και πετρώδεις περιοχές, αλλά και σε χορτολίβαδα.
 • Ζει μόνος του και δεν αλλάζει τον τόπο που μένει μέχρι να πεθάνει
 • Οι σκορπιοί τρώνε έντομα, αράχνες και άλλα μικρά ζωύφια.