Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +302552029110

Ποντίκια

Οικιακός ποντικός (Mus musculus )

Οικογένεια: Muridae

Τον συναντάμε συχνότερα από τα υπόλοιπα είδη ποντικών. Το μήκος του φτάνει τα 6,5-9,5cm χωρίς την ουρά. Το τρίχωμά του είναι απαλό, συνήθως σταχτύ γκρι. Είναι ιδιαίτερα γόνιμα. Φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε 35 μέρες. Τα θηλυκά γεννούν 5-8 φορές το χρόνο. Αναρριχώνται με ευκολία.

Είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών, όπως σαλμονέλα, κεστώδεις σκώληκες, λεπτοσπείρωση κ.α.

Διαθέτουν μεγάλη περιέργεια και έχουν τη συνήθεια να τσιμπούν από διάφορα είδη τροφών που συναντούν. Προτιμούν τα σκοτεινά, απομονωμένα μέρη για τις φωλιές τους. Ακολουθούν συχνά τα θερμά ρεύματα αέρα και τις οσμές τροφών προκειμένου να εισέλθουν σε ένα μέρος.

Νορβηγικός Ποντικός (Ratusnorvegicus)

Είναι ο ποντικός των υπονόμων. Είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από τον οικιακό ποντικό. Το μήκος του σώματος του είναι 22-26cm και η ουρά του 18-22cm. Η ουρά του είναι μικρότερη από το σώμα του και η ράχη του έχει καφέ χρώμα. Δεν έχει πολύ καλή όραση όμως οι υπόλοιπες αισθήσεις όπως η ακοή, η όσφρηση και η αφή είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες.Έχει μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα και μπορεί να διαβιεί σε πολλούς χώρους στους οποίους υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα. Τον βρίσκουμε σε χοιροστάσια, υπονόμους, αποθήκες, στάβλους, λιμάνια, οικοδομές, στρατόπεδα, βιομηχανίες τροφίμων κοκ. Όταν ζούν εντός των κτιρίων κατασκευάζουν τις φωλιές τους μέσα σε ρωγμές ή κοιλότητες των χώρων ενώ όταν διαβιούν στη φύση σκάβουν στο έδαφος στοές. Ζει ομαδικά  και πολλαπλασιάζεται με ταχείς ρυθμούς. Κάθε Θηλυκό γεννά περίπου 6-12 νεογνά τα οποία ωριμάζουν μετά από 3 μήνες. Η διάρκεια ζωής τους φτάνει τα 3 χρόνια.

Αρουραίος της στέγης (Ratusratus)

Ο αρουραίος της στέγης φωλιάζει στο εσωτερικό των ανθρώπινων κατασκευών όπως στέγες κτιρίων και στο εσωτερικό των πλοίων. Το μήκος του σώματος του είναι 17-24cm και χαρακτηριστικό του αποτελεί το μέγεθος της ουράς, η οποία είναι μεγαλύτερη από το μήκος του σώματος του. Τα ο χρώμα της ράχης του είναι γκρίζο με μαύρο.Προτιμά τα ψηλότερα μέρη των κτιρίων όπου εγκαθίσταται και η φωλιάζει στα σκοτεινότερα σημεία του χώρου.Ο ρυθμός αναπαραγωγής του εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την ύπαρξη τροφής. Το θηλυκό γεννά 5-10 νεογνά , τα οποία ωριμάζουν σε ηλικία 45-50 ημερών και μπορούν να αναπαραχθούν.

Είναι πολλοί καλοί αναρριχητές και μπορούν να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε καλώδια αλλά και σε κάθετες επιφάνειες.

Τα τρωκτικά (ποντίκια και αρουραίοι) γνωστά και ως οικόσιτα τρωκτικά, εισβάλλουν στις κατοικημένες περιοχές, τρώνε και μολύνουν την τροφή του  ανθρώπου, ενώ παράλληλα απειλούν την δημόσια υγεία, με τις ασθένειες που  μεταφέρουν. Επιπλέον ένα μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών που  χαρακτηρίζονται ως ανεξιχνίαστες σε κτήρια και εγκαταστάσεις, οφείλεται σε  ζημιές που προκαλούν τα τρωκτικά στα ηλεκτρικά καλώδια. Θανατηφόρες ασθένειες όπως η πανώλη και ο τυφοειδής πυρετός, μεταδίδονται από τα  ούρα των αρουραίων και προσβάλλουν τον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα.