Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +302552029110

Κατσαρίδες

Κατσαρίδες (Blatella spp.)

Τάξη: Dictyoptera

Οικογένεια: Blattaria

Είδη:

  • Η B. orientalis (κοινή κατσαρίδα)
  • Η B. germanica (γερμανική κατσαρίδα)
  • Η S. longipalpa (κατσαρίδα επίπλων)
  • Η P. Αmericana (αμερικάνικη κατσαρίδα)

Ο βιολογικός κύκλος των κατσαρίδων αποτελείται από το αυγό, τη νύμφη και το ακμαίο (ημιτελής μεταμόρφωση). Το θηλυκό γεννά τα αυγά μέσα σε μία θήκη την οποία μερικά είδη, όπως η γερμανική κατσαρίδα, τη διατηρούν εμφανώς στο οπίσθιο μέρος του σώματος 2  – 3 εβδομάδες προτού την εναποθέσουν στον ελεύθερο χώρο. Άλλα είδη την εναποθέτουν σε 1 ή 2 ημέρες. Οι νύμφες που εκκολάπτονται από τα αυγά είναι σχεδόν λευκές χωρίς φτερά.

Οι κατσαρίδες είναι έντομα που δεν τσιμπούν ή κεντρίζουν. Εν τούτοις, η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει αηδία, φόβο, πανικό, υστερία ή παραισθήσεις. 

Από τα στοματικά μόρια και ειδικούς αδένες του σώματός τους εκκρίνουν στο περιβάλλον ουσίες με χαρακτηριστική οσμή μούχλας ή κλεισούρας, προκαλώντας σε ευαίσθητα άτομα αλλεργικές αντιδράσεις. Η αλλεργία από κατσαρίδες εκδηλώνεται με ρινόρροια, φτέρνισμα και δερματικούς ερεθισμούς.  Σε σπάνιες περιπτώσεις η αλλεργία εκδηλώνεται με συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος, που είναι δυνατόν να προκαλέσουν αναφυλακτικό σοκ ή και το θάνατο.  

Τροφές, νερό και μαγειρικά σκεύη είναι σε πολλές περιπτώσεις εκτεθειμένα σε μόλυνση από κατσαρίδες που μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς και παράσιτα στο εσωτερικό και εξωτερικό του σώματος τους. Έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό έδειξαν την παρουσία στις κατσαρίδες βακτηρίων, πρωτόζωων και αυγών και θεωρούνται υπεύθυνες για τροφικές δηλητηριάσεις, δυσεντερία,  διάρροια και γαστρεντερίτιδα (Β. Χανιώτης – Ι. Τσελενέντης, 1999).