Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +302552029110

Κοριοί

Κοριοί

Οικογένεια: Cimicidae

Τάξη: Ημίπτερα

Οι κοριοί (bedbugs) είναι αιμομυζητικά, σχεδόν άπτερα έντομα.  Το σώμα τους έχει ωοειδές σχήμα, είναι ραχιοκοιλιακά πεπλατυσμένο,  όπως στις ψείρες, μορφή που τους επιτρέπει να κινούνται με ευκολία.

Ο βιολογικός κύκλος των κοριών χαρακτηρίζεται από ημιτελή μεταμόρφωση(αυγό, νύμφη, ενήλικο).

Οι κοριοί έχουν την χαρακτηριστική ιδιότητα να αποβάλλουν από το οπίσθιο μέρος του εντερικού τους σωλήνα, υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος μετά από κάθε αιμομύζηση. Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών ανοιχτόχρωμου στρώματος είναι συνήθως ενδεικτική της παρουσίας κοριών στο κρεβάτι.  Επιπλέον, η παρουσία τους γίνεται αισθητή από μία χαρακτηριστική οσμή, που εκλύουν στο περιβάλλον από ειδικούς αδένες, η οποία γίνεται ιδιαίτερα έντονη σε χώρους που δεν αερίζονται. 

Οι κοριοί εξέρχονται από τα κρησφύγετα τους κυρίως τις βραδινές ώρες σε αναζήτηση ξενιστών, που στην περίπτωση του C.lectularius είναι ο άνθρωπος. Το είδος αυτό μπορεί να τραφεί και από άλλα θηλαστικά αν λείπουν οι άνθρωποι.

Η υγειονομική σημασία των κοριών είναι ελάχιστη. Τα νύγματα τους προκαλούν ερυθρωπούς πομφούς και κνησμό. Δεν έχει τεκμηριωθεί ο ρόλος των κοριών ως μηχανικών, ή βιολογικών διαβιβαστών παθογόνων οργανισμών στον άνθρωπο. Η ηπατίτιδα Β είναι πιθανόν η μοναδική λοίμωξη, για την οποία υπάρχει υπόνοια ότι συμμετέχουν σε κάποιο μικρό βαθμό για την μετάδοση της. Για την μετάδοση του HIV δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο. Η έλλειψη δυνατότητας των κοριών να μεταδίδουν παθογόνους οργανισμούς στον άνθρωπο αποδίδεται κυρίως στη σύντομη επαφή τους μ’αυτόν, αφού το είδος C.lectularius, εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις, χρησιμοποιεί μόνο αυτόν ως ξενιστή για τη διατροφή του.