Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +302552029110

27 Ιαν

Τι γνωρίζετε για την εντομοφαγία;

Τα έντομα και τα ασπόνδυλα καταναλώνονται συχνά στο σύνολό τους και, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούν την εντομοφαγία ως αηδιαστική πρακτική, γίνεται δημοφιλής τάση της ανθρώπινης διατροφής στις ευρωπαϊκές χώρες.

 

Είναι ήδη γνωστό ότι τα έντομα και τα ασπόνδυλα αντιπροσωπεύουν μια έγκυρη πηγή ευγενών πρωτεϊνών, ανόργανων συστατικών, βιταμινών και λιπαρών οξέων σε χαμηλή οικολογική επίδραση, ωστόσο υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με το ρόλο τους ως πηγή βιοδραστικών συστατικών, με αποτελεσματικότητα που σχετίζεται με την ταξινόμηση και τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των οξειδωτικών ασθενειών που σχετίζονται με το στρες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και ο καρκίνος . Η in νiνο αποτελεσματικότητα των τροφίμων πλούσια σε αντιοξειδοτικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την βιοδιαθεσιμότητα και από την παρουσία ενός συνεχιζόμενου οξειδωτικού στρες. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πρώτη εξέταση αντιοξειδωτικής δυνατότητας νέων τροφίμων. Δεδομένου ότι είναι πάντα δύσκολο να προσδιοριστεί εάν η αντιοξειδωτική αποτελεσματικότητα in vitro είναι υψηλή ή χαμηλή, έχουμε συγκρίνει τα αποτελέσματα ορισμένων βρώσιμων εντόμων και ασπόνδυλων με τις τιμές αντιοξειδωτικής ικανότητας από φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και ελαιόλαδο, αντίστοιχα, για τα υδατοδιαλυτά και λιποδιαλυτά κλάσματα εκχυλισμάτων. Οι γρύλοι, οι ακρίδες, ο μεταξοσκώληκας, οι αφρικανικές κάμπιες και το βραδινό τζιτζίκι εμφανίζουν τιμές αντιοξειδωτικής ικανότητας 2 ή 3 φορές υψηλότερες από τον χυμό πορτοκαλιού ή το ελαιόλαδο, λειτουργικά τρόφιμα που είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν το αντιοξειδωτικό δίκτυο στον άνθρωπο. Ωστόσο, παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα in vitro , απαιτούνται προσαρμοσμένες μελέτες παρέμβασης για την αποσαφήνιση του αντιοξειδωτικού ρόλου των βρώσιμων εντόμων και των ασπόνδυλων στον άνθρωπο.

Στο μέλλον θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε συγκεκριμένη διατροφική αγωγή για την εκτροφή εντόμων, προκειμένου να αυξήσουμε την αντιοξειδωτική περιεκτικότητα και να βελτιστοποιήσουμε τη διατροφική πρόσληψη για μια βιώσιμη και λειτουργική κατανάλωση ζώων ή ανθρώπων, σε συμφωνία με την έννοια «μία υγεία».

 

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2019.00106/full#B18