Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +302552029110

Ψαλίδα

Η ψαλίδα (Forficula auricularia) ανήκει στη τάξη Dermaptera και στην οικογένεια Forficulidae. Η ονομασία τους προέρχεται από το ζεύγος λαβίδων που έχουν στο οπίσθιο μέρος τους.

Τα είδη που συναντάμε στην Ελλάδα είναι κυρίως πέντε :

•Forficula auricularia

•Forficula smirnensis

•Labidura riparia

•Labia minor

•Apterygida media

 

Εξωτερική μορφολογία:

Το σώμα τους είναι επίμηκες και καταλήγει στις λεγόμενες ψαλίδες. Τα ενήλικα των μεγαλύτερων ειδών μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 5 εκατοστά ενώ, τα μικρότερα είδη δεν ξεπερνούν τα 7 χιλιοστόμετρα. Το χρώμα τους , ανάλογα με το είδος θα είναι είτε ανοιχτό καφέ είτε μαύρο.

Βιολογία:

Είναι έντομα νυχτόβια και παμφάγα (λίγα είδη είναι αρπακτικά) ενώ τρέφονται με νεκρή ύλη και νεκρά ασπόνδυλα. Ο βιολογικός κύκλος περιλαμβάνει τα στάδια αυγό – προνύμφη – ενήλικο και έχει 4-5 προνυμφικά στάδια. Κατά το ζευγάρωμα το θηλυκό και το αρσενικό τοποθετούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις και μόνο οι οπίσθιες άκρες της κοιλιάς αγγίζονται. Τα θηλυκά με την βοήθεια των αρσενικών δημιουργούν μέσα στο έδαφος φωλιές στις οποίες τοποθετούν έως και 30 αυγά.

Περιβάλλον :

Συνήθως ζουν σε υγρά και σκοτεινά μέρη σε όλο το κόσμο εκτός από πολικές περιοχές. Κατά κύριο λόγο μετακινούνται τη νύχτα και κατά την ανατολή της ημέρας «κρύβονται» ανάμεσα στα άνθη των φυτών, σε ρωγμές , κάτω από πέτρες ή και μέσα στο έδαφος.