Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +302552029110

Ψύλλοι

Ψύλλοι (Pulexirritans)

Τάξη: Siphonaptera

Οι ψύλλοι είναι μικρά (2- 4 mm), άπτερα έντομα με σώμα πλευρικά πεπλατυσμένο και εφοδιασμένο με πολυάριθμες σκληρές τρίχες χρώματος κιτρινοκαστανού έως ανοιχτού μαύρου. Άλλα μορφολογικά χαρακτηριστικά των ψύλλων είναι το μεγάλο μέγεθος του τελευταίου ζεύγους των ποδιών, που τους επιτρέπει να κάνουν άλματα, οι κεραίες με 3 αρθρώσεις σε προστατευτικά αυλάκια (grooves), οι μικροί οφθαλμοί, η παρουσία κτενιδίων στο κεφάλι ή και στο θώρακα σε μερικά είδη. Οι ψύλλοι έχουν παγκόσμια κατανομή ακόμη και σε περιοχές της γης με ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος.

Ο βιολογικός κύκλος των ψύλλων περιλαμβάνει το αυγό, την προνύμφη, την pupa  και το ακμαίο. Σε αντίθεση με τα κουνούπια και άλλα αιμομυζητικά δίπτερα, τόσο οι θηλυκοί όσο και οι αρσενικοί ψύλλοι έχουν στοματικά μόρια ικανά να τρυπήσουν το δέρμα και να αιμομυζήσουν. 

Οι ψύλλοι είναι εξωπάρασιτα πολλών ζώων με προτίμηση τα τρωκτικά, τις νυχτερίδες, τα κουνέλια, τις γάτες, τα σκυλιά και τα πτηνά. Για μερικά είδη ψύλλων, ο χρόνος που παραμένουν στους ξενιστές είναι λίγος, όσο απαιτείται μόνο για να τραφούν. Άλλα είδη παραμένουν σχεδόν μόνιμα στο τρίχωμα ή στο φτέρωμα του ζώου.

Η υγειονομική σημασία των ψύλλων είναι σημαντική γιατί:

  • Παρασιτούν στα κατοικίδια (γάτες, σκύλους) και στα παραγωγικά ζώα (πρόβατα, γίδες, βοοειδή, κ.λ.π.) ή στους αρουραίους (Rattusspp) και ως εκ τούτου έχουν εύκολη πρόσβαση στον άνθρωπο.  
  • Οι ψύλλοι είναι επίσης ενδιάμεσοι ξενιστές ορισμένων σκωλήκων. Δύο απ’ αυτούς είναι οι πλατυέλμινθες Dipylidiumcaninum (σκύλος, γάτα) και Hymenolepisdiminuta (αρουραίος) που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μολύνουν νήπια και μικρά παιδιά μετά από τυχαία κατάποση μολυσμένων ψύλλων. Ορισμένα είδη ψύλλων είναι ενδυνάμει ή αποδεδειγμένα ενδιάμεσοι μεταβιβαστές μικροοργανισμών στο αίμα. 
  • Μεταδίδουν πρωτόζωα, βακτήρια, ρικέτσιες και ιούς μεταξύ των θηλαστικών ζώων,  αλλά μόνο βακτήρια ή ρικέτσιες στον άνθρωπο.  
  • Από ψύλλους έχουν απομονωθεί σε ορισμένα μέρη του κόσμου το βακτήριο της τουλαραιμίας (Francisellatularensis), της ψευδοφυματίωσης (Yersiniapseudotuberculosis), της λιστερίωσης (L. monocytogenes), της βρουκέλλωσης (B.  melitensis) και σαλμονέλλωσης (S. enteritidis, S. typhimurium). 
  • Οι σημαντικότερες λοιμώξεις, που μεταδίδονται με τους ψύλλους στον άνθρωπο είναι η πανώλη, ο ενδημικός τύφος και η νόσος εξ ονύχων γαλής (Λοίμωξη από μπαρτονέλλα).