Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +302552029110

Σκνίπες

Οι φλεβοτόμοι είναι μικρές (2 – 4 mm.) αιμομυζητικές σκνίπες χρώματος κιτρινωπού, με πολυάριθμες μικροσκοπικές τρίχες σε όλα τα μέρη του σώματος.

Τάξη :Diptera

Οικογένεια: Psychodidae

Οι φλεβοτόμοι είναι κατά κανόνα έντομα νυκτόβια. Δραστηριοποιούνται μετά τη δύση του ηλίου με μεγάλη ένταση αρχικά και παραμένουν ενεργά όλη τη νύχτα μέχρι το λυκαυγές, με αυξομειούμενες πληθυσμιακές πυκνότητες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας βρίσκονται σε προστατευμένους χώρους που συνδυάζουν σκοτάδι, υψηλή υγρασία, και μέτριες θερμοκρασίες. Παρόμοιες συνθήκες με παρουσία οργανικής ουσίας (κατάλοιπα), αποτελούν τα ενδιαιτήματα, όπου συντελείται η ανάπτυξη των ατελών σταδίων των φλεβοτόμων.

Κατά τη διάρκεια της εισρόφησης ο φλεβοτόμος εκκρίνει σάλιο στο ξενιστή. Το σάλιο περιέχει μια ποικιλία ουσιών με φαρμακολογικές ιδιότητες (αντιπηκτικές, αγγειοδιασταλτικές, αντιφλεγμονικές, ανοσοκαταστατικές). Ορισμένα είδη φλεβοτόμων έχουν στο σάλιο τους το ένζυμο αποϋράση (apoyrase), το οποίο εμποδίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και το σχηματισμό θρόμβου. 

Οι διατροφικές προτιμήσεις των ενηλίκων θηλυκών των διαφόρων ειδών φλεβοτόμων, έχουν άμεση σχέση με το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη μετάδοση παθογόνων μικροοργανσιμών στον άνθρωπο. Ορισμένα είδη, όπως του γένους Sergentomyia, τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με αίμα ποικιλόθερμων ζώων (φίδια, σαύρες, χελώνες κ.λ.π.) και ως εκ τούτου δε συμμετέχουν στη μετάδοση λοιμώξεων στον άνθρωπο. 

Τα είδη όμως του γένους Phlebotomousπροτιμούν τα θερμόαιμα ζώα και μερικά εξ αυτών τον άνθρωπο και επομένως χαρακτηρίζονται ως ανθρωποφιλικά ή ανθρωποφάγα. Οι διατροφικές προτιμήσεις των ενηλίκων φλεβοτόμων είναι γενικά ελάχιστα γνωστές. Για τα ελληνικά είδη φλεβοτόμων υπάρχει σχεδόν παντελής έλλειψη πληροφοριών για τις πραγματικές διατροφικές τους προτιμήσεις. Ελάχιστα μόνο πειραματικά στοιχεία υπάρχουν για τα είδη P.papatasi και P. neglectus, τα οποία έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα.