Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +302552029110

Τσιμπούρια

Τσιμπούρια (Ixodesricinus)

Οικογένεια.: Ixodidae

Τάξη: Ixodida

Το τσιμπούρι είναι κοινή ονομασία του παρασιτικού Αρθρόποδου, των κροτών. Είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο και τα ζώα, επειδή μπορεί να μεταφέρει ασθένειες. Οι κρότωνες όταν είναι αυξημένος ο αριθμός ατόμων προκαλούν πολύ έντονο ερεθισμό και μπορούν να προκαλέσουν αναιμία. Αποτελούν την κύρια αιτία της  Κροτωνικής παράλυσης ή Ερχιλίωση ζώων και ανθρώπων. Επίσης μπορούν να μεταδώσουν τη Βορρελίωση ή Νόσος του Lyme (LymeDisease) είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Borreliaburgdorferi. Το βακτήριο αυτό μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από το τσιμπούρι Ixodesricinus.

ΤοIxodesricinus με τσίμπημα μεταγγίζει στο αίμα το βακτήριο  Borreliaburgdorferi.  Το αυτό βακτήριο επιτίθεται στις μήνιγγες του εγκεφάλου προκαλώντας ένα είδος μηνιγγίτιδας, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από μόλυνση στο νωτιαίο μυελό ή στα νεύρα του εγκεφάλου. Όταν η Βορρελίωση επηρεάσει τις μήνιγγες και προκαλέσει μηνιγγίτιδα τα συμπτώματα είναι ελάχιστα —συνήθως δεν παρουσιάζονται πονοκέφαλοι, πυρετός ή ακαμψία στον αυχένα— ενώ όταν υπάρξει μόλυνση και κατά συνέπεια φλεγμονή των νεύρων του εγκεφάλου παρουσιάζεται κυρίως παράλυση από τη μία μεριά του προσώπου. Πιο σπάνια παρουσιάζεται διπλωπία, που σημαίνει ότι ο ασθενής βλέπει τα αντικείμενα διπλά.

Μόλυνση του νωτιαίου μυελού προκαλεί πόνους στα άκρα και στο σώμα καθώς και εξάντληση. Πιο σπάνια προκαλείται και ακράτεια ούρων. Τα προηγούμενα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετό καιρό καθώς για μπορέσουμε να μιλήσουμε για προχωρημένη Βορρελίωση χρειάζεται να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος. Στην αρχή δε της μόλυνσης συνήθως εμφανίζονται και συμπτώματα γρίπης.

Αναγνώριση

  • Έχουν μικρό μέγεθος που κυμαίνεται από 0,12-20 mm.
  • Τα τσιμπούρια είναι αθρόποδα που συγγενεύουν περισσότερο με τις αράχνες, τους σκορπιούς και τα ακάρεα και λιγότερο με τα έντομα, από τα οποία διαφέρουν από την απουσία φτερών , κεραιών και συνθέτων οφθαλμών. 
  • Οι εξάποδες μικροσκοπικές προνύμφες προσκολλώνται σε σπονδυλωτούς ξενιστές και μυζούν αίμα. Οι νύμφες φέρουν τέσσερα ζεύγη ποδών.
  • Είναι χρώματος γκριζωπού ενώ, το δέρμα τους είναι ελαστικό.

Βιολογία

  • Υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά άτομα, αναπαράγονται εγγενώς και είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό ωοτόκα. Είναι γονιμότατα και πολλαπλασιάζονται γρήγορα και σε μεγάλους αριθμούς σε ευνοϊκές οικολογικές συνθήκες.
  • Ο βιολογικός κύκλος των τσιμπουριών αποτελείται από το αυγό ,την προνύμφη, τη νύμφη και το ενήλικο αρσενικό και θηλυκό.
  • Τρέφεται με αίμα που απορροφά από το δέρμα των θηλαστικών που χρησιμοποιεί ως ξενιστές και στα οποία παρασιτεί.
  • Τρέφονται με αίμα τρεις φορές σε όλη τους τη ζωή.
  • Βγαίνει δύσκολα όταν προσκολλάται στο δέρμα λόγο των πολύπλοκων στοματικών μορίων.